Διαλογισμός ZaZen

Διαλογισμός ZaZen

Το Μυστικό του Ζεν συνίσταται το να κάθεσαι, απλώς, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια, σε μια στάση μεγάλης συγκέντρωσης. Αυτό το ανιδιοτελές κάθισμα ονομάζεται ζα ζεν, όπου ζα σημαίνει κάθομαι και ζεν διαλογισμός, συγκέντρωση.

zazen with master Koten Roshi

Το Ζεν δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε μια αρχή, ούτε να αποδοθεί με την σκέψη. Ζητά την άσκηση. Αποτελεί ουσιαστικά μια εμπειρία.

zazen with master Koten Roshi Διαλογισμός zazen με τον zen master Koten Roshi

Εδώ και τώρα" είναι η έννοια κλειδί. Το σημαντικό είναι το παρόν. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να σκέφτονται με αγωνία το παρελθόν ή το μέλλον. Με την άσκηση του ζα ζεν μαθαίνει κανείς να βιώνει το παρόν και να παρατηρεί χωρίς κριτική αυτό που του συμβαίνει. Ο εγκέφαλος, στο ζα ζεν, καταλαγιάζει και γίνεται δεκτικός προς την πραγματική και βαθιά σοφία.

Zazen in Athens with Koten Roshi

Ο Ντογκέν μας λέει στο Φουκανζανζεντζι: "Να σκέφτεσαι χωρίς να σκέφτεσαι...".

Πώς σκέφτεσαι χωρίς σκέψη; Με τη μη-σκέψη (χισιρυό). Αυτό καθ' αυτό είναι η ουσιώδης τέχνη του ζα ζεν. Χισιρυό είναι η σκέψη του υποθαλάμου και του σώματος και όχι εκείνη του μετωπιαίου εγκεφάλου. Οι μετωπιαίες ζώνες του εγκεφάλου και ο φλοιός -που αντιστοιχούν στις νοητικές ικανότητες και στην πνευματική δραστηριότητα-, εισέρχονται σε φάση ανάπαυσης, ενώ τα βαθιά στρώματα του εγκεφάλου, ή αρχέγονος εγκέφαλος, όπως και ο θάλαμος-υποθάλαμος (έδρα της διαίσθησης), αφυπνίζονται και ενεργοποιούνται. Αυτό προκαλεί μια εσωτερική επανάσταση, μια μετάλλαξη του είναι, σαν τον ανοιξιάτικο χείμαρρο που ξυπνά το δάσος

Ταϊζέν Ντεσιμαρού "Η Άσκηση ΖΕΝ" (Ο δάσκαλος Ντεσιμαρού ανακηρύχθηκε Πατριάρχης στην Ιαπωνία, για τον γνήσιο τρόπο μεταβίβασης της αρχαίας αυτής παράδοσης στο Παρίσι).

Η πειθαρχία Ζεν πηγάζει από ασίγαστο σεβασμό προς την ζωή. Ωθεί τον εαυτό πέρα από την σκέψη και τις αισθήσεις στο ζήσιμο της ουσίας της. Η μέθοδος είναι απόκρημνη. Απαιτεί να κάθεσαι τακτικά, γαλήνια, σε στάση ζα ζεν, αυτονόητα δίχως άλλο σκοπό ή ιδέα. 'Ετσι τοποθετείται καλά ο εγκέφαλος πάνω από την σπονδυλική στήλη και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αναπνοή βαθαίνει με ανακούφιση και χαλαρώνεις. Ο νους εποπτεύει από τα τρίσβαθα, αναζωγονείται και γνωρίζει εαυτόν. Προσέχει με όλο το σώμα.

Πέτρος Κουρόπουλος (Ο κ. Κουρόπουλος "έφερε" και διέδωσε την τέχνη του tai chi chuan / zazen στην Ελλάδα)

Sesshin with master Koten Roshi Sesshin με τον master Koten Roshi - Mάρτιος 2019 - Athens Zen Center